Off-piste, freeriding eller freestyle?

Norge har så mange fantastiske fjell at mulighetene for utallige typer vintersport alltid er til stede. Hver vinter beveger tusenvis av mennesker seg ut i skog og mark, opp til de høyeste fjelltoppene, for deretter å sette på seg skiene og nyte en aften eller to omringet av snø. Når man først er på fjellet, har man ulike aktiviteter å begi seg ut på.

Først må man velge om man vil bruke alpinski eller snowboard. Deretter velger man en løype og setter utfor. Når man har nok erfaring på både lette og vanskelige løyper, kan man svelge frykten og sette ut på ukjent territorium. Dette kalles off-piste og regnes til å være blant de mest ekstreme vintersportene der ute. Her setter man ut der ingen løyper finnes – altså har man friheten til å skli nedover snøen akkurat der man vil.

Har man på seg ski, kalles det off-piste, mens de som bruker snowboard kaller dette for freeriding. Faren for snøras er henger dog alltid i luften – derfor velger mange av de som ser etter adrenalin å heller prøve seg på litt freestyle. Freestyle omhandler en rekke ulike små grener der man flyr ned en forutsatt løype og viser frem sine akrobatiske knep. Kulekjøring og halfpipe er de mest kjente grenene innen freestyle. Det er spesielt heftig å følge med på freestyle fra sidelinjen, derfor samles tusenvis av tilskuere hver gang en konkurranse i freestyle er på gang.